Microsoft Entra vs Active Directory

adminUncategorized

Microsoft Entra en Active Directory (AD) zijn twee bekende oplossingen van Microsoft die veel organisaties gebruiken. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee?

Wat is Active Directory?

Active Directory, ontwikkeld door Microsoft, is een directory-service die al decennia lang wordt gebruikt door bedrijven om hun netwerkbronnen te beheren. Het biedt een breed scala aan functionaliteiten zoals gebruikersbeheer, groepsbeheer, en beleidsbeheer binnen een lokaal netwerk.

Belangrijke kenmerken van Active Directory:

 1. Lokale installatie: AD wordt geïnstalleerd en beheerd op servers binnen de fysieke locatie van de organisatie.
 2. Gebruikers- en apparaatbeheer: Beheert gebruikersaccounts, computers, printers en andere netwerkbronnen.
 3. Groepsbeleid: Stelt beheerders in staat om uitgebreide beleidsregels toe te passen op gebruikers en apparaten in het netwerk.
 4. Authenticatie en autorisatie: Biedt mechanismen voor verificatie en toegang tot netwerkbronnen.

Wat is Microsoft Entra?

Microsoft Entra is een relatief nieuwe oplossing van Microsoft die zich richt op identiteits- en toegangsbeheer in de cloud. Het omvat verschillende diensten zoals Azure Active Directory, Microsoft Entra Permissions Management en Microsoft Entra Verified ID.

Belangrijke kenmerken van Microsoft Entra:

 1. Cloud-gebaseerd: Entra wordt beheerd vanuit de cloud, wat betekent dat er geen lokale serverinfrastructuur nodig is.
 2. Geïntegreerd identiteitsbeheer: Biedt een geïntegreerde oplossing voor het beheer van identiteiten en toegang tot verschillende cloudgebaseerde applicaties en diensten met onder andere Single Sign-On (SSO).
 3. Beveiligingsfuncties: Ondersteunt Multi-Factor Authenticatie (MFA), risicogebaseerde conditionele toegang en gedetailleerde toegangscontroles.
 4. Flexibiliteit en schaalbaarheid: Zeer schaalbaar en aanpasbaar aan de behoeften van een groeiende organisatie.

Belangrijkste verschillen tussen Acitve Directory en Microsoft Entra

1. Infrastructuur en installatie

 • Active Directory: Vereist fysieke servers en een lokale infrastructuur. Dit kan leiden tot hogere initiële kosten voor hardware en onderhoud.
 • Microsoft Entra: Volledig cloud-gebaseerd, wat betekent dat er geen lokale hardware vereist is. Dit kan kosten besparen op infrastructuur en onderhoud.

2. Bereik en schaalbaarheid

 • Active Directory: Geschikt voor het beheren van interne netwerken en resources. Schaalbaarheid kan beperkt zijn door fysieke hardwarebeperkingen.
 • Microsoft Entra: Zeer schaalbaar en kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van een groeiende organisatie. Ideaal voor het beheren van cloudgebaseerde applicaties en externe toegang.

3. Beheer en onderhoud

 • Active Directory: Vereist regelmatig onderhoud en beheer door IT-personeel. Beheerders moeten zorgen voor updates, patches en back-ups.
 • Microsoft Entra: Beheerd door Microsoft, wat betekent dat updates en onderhoud automatisch worden afgehandeld.

4. Veiligheidsmaatregelen

 • Active Directory: Beveiliging is afhankelijk van de interne maatregelen van de organisatie. Kan MFA en andere beveiligingslagen implementeren, maar vaak minder uitgebreid dan cloud-oplossingen.
 • Microsoft Entra: Biedt geavanceerde beveiligingsfuncties zoals MFA, voorwaardelijke toegang, en risicobeheer. Regelmatige updates zorgen voor de nieuwste beveiligingsstandaarden.

5. Kosten

 • Active Directory: Initiële investeringen in hardware, softwarelicenties en onderhoudskosten. Vereist mogelijk extra personeel voor beheer.
 • Microsoft Entra: Abonnementsmodel gebaseerd op gebruik. Kan kosteneffectiever zijn voor organisaties die willen profiteren van schaalbaarheid en verminderde onderhoudskosten.

6. Innovatie en integratie

 • Active Directory: Goed geïntegreerd met on-premises Windows-omgevingen maar minder flexibel voor cloudgebaseerde oplossingen.
 • Microsoft Entra: Ontwikkeld voor de moderne, cloudgebaseerde werkomgeving met naadloze integratie met Microsoft 365 en andere cloudservices.

Het kiezen tussen Active Directory en Microsoft Entra hangt af van de specifieke behoeften en infrastructuur van jouw organisatie. AD biedt robuuste beheermogelijkheden voor interne netwerken, terwijl Microsoft Entra de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud biedt, met geavanceerde beveiligingsfuncties.

Bij Circumflex helpen we je graag met het maken van de juiste keuze en implementatie van de beste oplossing voor uw organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een op maat gemaakte oplossing voor jouw IT-behoeften. Bel 030-2990300 of stuur een mail naar systeembeheer@circumflex.com.