Wordt het Microsoft Office 365 of toch Google Apps?

Circumflex Automatiseringblog

Werken in de Cloud is voor steeds meer bedrijven de gewoonste zaak van de wereld. Logisch want de voordelen spreken voor zich. Bij het ‘browserwerken’ strijden Microsoft en Google om de gunst van de klant. Die strijd zal nog lang onbeslist blijven aangezien beide platforms elkaar niet veel ontlopen. De verschillen die er zijn, hebben we voor u op een rijtje gezet.

Aanvullende desktopapplicaties

Kort door de bocht gezegd is Google Apps een fractie goedkoper, terwijl Microsoft Office 365 meer functionaliteit biedt. Dat laatste is met name te danken aan de desktopapplicaties. Die gaan net wat verder dan de webapplicaties, kosten dus ook iets meer, en zitten bij Google sowieso niet in het pakket. Dat voordeel is slechts tijdelijk. Enerzijds omdat de browserapplicaties van beide partijen steeds beter en uitgebreider worden, anderzijds omdat desktopapplicaties op termijn waarschijnlijk volledig gaan verdwijnen.

Gebruiksgemak

Op dit moment is Google Docs weliswaar een werkbaar alternatief voor Word, Powerpoint, Outlook en Excel maar blijft inhoudelijk en qua gebruiksgemak (nog) achter bij het vertrouwde Microsoft-kwartet. Wil je echter snel een goedkoop een website toegankelijk maken voor derden, voor klanten of bijvoorbeeld een project, dan kan Google Sites de doorslag geven. Met SharePoint heeft Microsoft Office 365 weer een interessant wapen in handen om bij projecten efficiënt samen te werken, zowel met interne collega’s als externe partijen.

Browserafhankelijk

Ook de browser zelf speelt een rol. Voor de basisfunctionaliteit van Microsoft Office 365 kun je met bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Opera nog wel uit de voeten. Voor een aantal geavanceerdere functies ben je eigenlijk aangewezen op Internet Explorer. Werk je dus in een Apple-omgeving of heb je een breed spectrum aan apparatuur die ondersteund moet worden, dan ligt Google Apps iets meer voor de hand. Dat geldt ook voor zogenoemde BYOD-omgevingen. Dat staat voor Bring Your Own Device waar werknemers, of bijvoorbeeld studenten, hun eigen hardware gebruiken.

Ingeburgerd

Een laatste aspect is een stuk minder technisch van aard. Microsoft Office is zo ingeburgerd dat de overstap naar Google niet voor alle bedrijven een abc’tje is. Google is hier wel met een inhaalslag bezig door universiteiten gratis Google Apps ter beschikking te stellen. De jeugd heeft immers de toekomst!