Werken met Microsoft Office 365 of Google Workspace?

Circumflex Automatiseringblog

Werken in de Cloud is voor steeds meer bedrijven de gewoonste zaak van de wereld. Logisch want de voordelen spreken voor zich. Bij het ‘browserwerken’ strijden Microsoft en Google om de gunst van de klant. Office 365 vs. Google Workspace. Die strijd zal nog lang onbeslist blijven aangezien beide platforms elkaar niet veel ontlopen. De ene goedkoper, de ander vertrouwder. Waarom zou je kiezen voor de een of de ander? Wij zochten het uit.

Office 365 vs. Google Workspace.

Kort door de bocht gezegd is Google Apps een fractie goedkoper, terwijl Microsoft Office 365 meer functionaliteit biedt. Dat laatste is met name te danken aan de desktopapplicaties. Die gaan net wat verder dan de webapplicaties. Ze kosten ook iets meer. Bij Google zitten ze sowieso niet in het pakket. Een voordeel voor 365 dus.

Maar, dat voordeel is slechts tijdelijk. Omdat de browserapplicaties van beide partijen steeds beter en uitgebreider worden, maar ook omdat desktopapplicaties op termijn waarschijnlijk volledig gaan verdwijnen.

Gebruiksgemak Google Workspace vs. Microsoft office

Op dit moment is Google Docs weliswaar een werkbaar alternatief voor Word, Powerpoint, Outlook en Excel, maar deze applicaties blijven inhoudelijk en qua gebruiksgemak (nog) achter bij het vertrouwde Microsoft-kwartet. Ga je ervoor om snel en goedkoop werk toegankelijk maken voor derden, bijvoorbeeld voor klanten, dan kan GoogleWorkspace de doorslag geven. De tegenhanger van Microsoft Office is SharePoint/ Een interessant wapen om bij projecten efficiënt samen te werken, zowel met interne collega’s als externe partijen.

Kies voor Google of Microsoft op basis van je internetbrowser

Ook de browser zelf speelt een rol. Voor de basisfunctionaliteit van Microsoft Office 365 kun je met bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Opera nog wel uit de voeten. Voor een aantal geavanceerdere functies ben je eigenlijk aangewezen op Internet Explorer. Werk je dus in een Apple-omgeving of heb je een breed spectrum aan apparatuur die ondersteund moet worden, dan ligt Google Apps iets meer voor de hand. Dat geldt ook voor zogenoemde BYOD-omgevingen. Dat staat voor Bring Your Own Device waar werknemers, of bijvoorbeeld studenten, hun eigen hardware gebruiken.

Ingeburgerd

Een laatste aspect is een stuk minder technisch van aard. Microsoft Office is zo ingeburgerd dat de overstap naar Google niet voor alle bedrijven een abc’tje is. Google is hier wel met een inhaalslag bezig door universiteiten gratis Google Apps ter beschikking te stellen. De jeugd heeft immers de toekomst!