Veel mensen gebruiken voor al hun accounts vaak maar één wachtwoord. Dit maakt het risico op digitale inbraak natuurlijk hoger. Ook gaat men vaak onzorgvuldig om met wachtwoorden door deze aan collega’s te geven die bijvoorbeeld (nog) geen inlog hebben. Doe dit niet en lees hoe je eenvoudig een wachtwoord verzint dat veilig is en je gemakkelijk kan onthouden.
Wat voor instellingen komen in aanmerking?
Wanneer je wachtwoord aan een aantal basisregels voldoet, wordt het moeilijker om het te kraken. De eerste regel is dat je wachtwoord niet in een woordenboek mag staan. Een hackprogramma loopt er zo doorheen en heeft je wachtwoord in een mum van tijd gekraakt.
Maak je wachtwoord veiliger
Om ervoor te zorgen dat je wachtwoord veiliger is, raden wij aan om er minimaal een hoofdletter, een cijfer en een leesteken in te stoppen en je wachtwoord minstens 8 tekens lang te maken. Je denkt nu waarschijnlijk: ‘maar dat is juist helemaal niet makkelijk te onthouden,’ maar het tegendeel is waar. Door middel van onderstaande tip maak je namelijk eenvoudig een wachtwoord dat goed te onthouden is en ook voldoet aan de eisen die we hierboven beschrijven.
Maak een basis
Maak eerst een basiswachtwoord waar je bovenstaande elementen in stopt en dat je makkelijk kan onthouden, bijvoorbeeld “R@dl3r” (afgeleid van het woord Radler waarbij de a een @ is geworden en de e een 3). In het basiswachtwoord verstop je de eerste twee letters van de website die je bezoekt. Moet je een wachtwoord maken voor www.volkskrant.nl dan voeg je de letters “v” en “o” toe aan jouw basiswachtwoord, bijvoorbeeld als derde en vijfde letter. Je wachtwoord zou er dan zo uitzien: “R@vdol3r”. Op die manier kun je voor iedere website een uniek wachtwoord maken omdat steeds de derde en vijfde letter van je wachtwoord weer anders zijn. Mocht iemand jouw wachtwoord voor een bepaalde site kennen dan werkt het niet op andere sites!
Hou je wachtwoord voor jezelf
Het kan soms verleidelijk zijn om je wachtwoord aan iemand anders te geven omdat diegene “even snel moet inloggen.” Dit is natuurlijk nooit zonder risico’s. Ook het noteren van een wachtwoord op een post-it is om die reden geen goed idee. Hou het voor jezelf en als je het ondanks bovenstaande tips moeilijk vindt om je wachtwoorden te onthouden, sla ze dan op in een daarvoor geschikt programma zoals Keepass, Lastpass of Dashlane.
Wilt u meer weten over servers of het overstappen naar online werken? Neem dan contact op met Circumflex Automatisering op systeembeheer@circumflex.com of +31(0)30 2990300!